Prije dvadesetak godina, celijakija je bila bolest koja je bila ‘rezervirana’ za dječju dob, no danas znamo wholesale nba jerseys da se ona može pojaviti u bilo koje životno doba

Veliki je broj bolesti koje se povezuju s glutenom. Što je zapravo, taj famozni gluten? Radi se o jednom proteinu (prolaminu) koji se nalazi u sastavu žitarica kao što su pšenica, raž i ječam. Problem nastaje kada taj protein, kod predodređenih pojedinaca, dođe u crijeva i izaziva upalu koja se može manifestirati kao celijakija ili kao intolerancija na gluten.

Svakodnevno je u porastu broj oboljelih od celijakije te onih koji su intolerantni na gluten. Prije dvadesetak godina, celijakija je bila bolest koja je bila ‘rezervirana’ za dječju dob, no danas znamo da se ona može pojaviti u bilo koje životno doba.

Izrazito je bitno da se na vrijeme postavi dijagnoza celijakije, obzirom da u sklopu ove bolesti mogu postojati brojna bolesna stanja, a sama bolest ima mnogo, naočigled, nepovezanih simptoma:

Ovo je deset najčešćih znakova da ne podnostie gluten:

• Probavne tegobe nadutost, učestale proljevaste stolice,ponekad i opstipacija, grčevi i bolovi u dolnjem dijelu trbuha, mučnine i povraćanje; gubitak na tjelesnoj težini

• Kožne promijene suha, ‘ljuskava’ koža Supervo?e poglavito na podlakticama

• Umor, pad koncentracije nakon što ste pojeli obrok u kojem se nalazi glutenWatch movie online The Transporter Refueled (2015)

• Autoimune bolesti ukoliko imate postavljenu dijagnozu autoimune bolesti štitnjače (Hashimoto tireoiditis), reuamtski artritis, SLE (Sistemski lupus erimatodes), Sklerodermija, upalne bolesti i crijeva

• Neurološki simptomi vrtoglavica,poremećaji ravnoteže

• Glavobolje poglavito intenzivne i/ili učestale (novonastale) glavobolje i migrene

• Hormonski dizbalans Modern izraziti PMS, poremećaji menstrualnog ciklusa, neplodnost, policistični jajnici

• Umor intenzivan i jak, kronični umor koji nije bio ranije prisutan

• Problemi s zglobovima otekline i/ili Inspiration bolovi u zglobovima new tijela (prsti,koljena, kukovi)

• Problemi s raspoloženjem učestale cheap nba jerseys epizode anksioznosti, depresije, promijene raspoloženja, djeca s autizmom i Down sindromom

Što dalje? Ukoliko ste se pronašli u nekoliko simptoma, savjetujte se s Vašim liječnikom. Metode za postavljanje dijagnoze celijakije i intolerancije na gluten su u prvom redu laboratorijski nalazi krvi s osvrtom na određene parametre, odnosno protutijela koja mogu postaviti sumnju na celijakiju te daljnja gastroenterološka obrada u tom smislu.

Jedini lijek za celijakiju i intolerancijuna gluten je pridržavnje bezglutenskog plana prehrane. Za više informacija o celijakiji, wholesale jerseys pridruženim bolesnim stanjima pročitajte u tekstu: Celijakija za neznalice na stranicama Centra Adenium.

Izvor: www.coolklub.com