Aronija antioksidans
Aronija antioksidans. Zvuči poznato? Istraživanja govore u prilog antioksidansima koji nam pomažu u svakodnevnom životu.
Što su antioksidansi? Antioksidansi su tvari ili nutrijenti u namirnici. Oni štite/čiste od djelovanja slobodnih radikala (nusproizvoda) koji nastaju kada naše stanice koriste kisik. Djelovanje antoksidansa neete osjetiti ali bitno je održavanje optimalne razine antioksidansa. U biljnom i životinjskom svijetu nalazimo čitav niz različitih vrsta antioksidansa. Neki od njih su vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi.
Aronija ima nevjerojatno visok nivo antioksidansa.
Iznimno visoka količina tanina i flavonoida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, Aroniju svrstava u red najsnažnijih antioksidansa. Upravo antocijanini utječu na nevjerojatnu antioksidativnu snagu ovog voća. Za usporedbu, aronija je od brusnice jača i do šest puta.
Što ovu bobicu tako dobro štiti od sunca?
Aronia melanocarpa (crnoplodna aronija) sadrži tamni pigment koji se nalazi u koži svježe bobice. Na taj način štiti se pulpa i sjeme od štetnog ultraljubičastog zračenja. Ukupni sadržaj antocijanina (antioksidansa) u aroniji je 1480 mg na 100 grama svježih aronija bobica.
Pigmenti koje biljka proizvodi
Upijanjem UV zraka u spektar ovih boja (tamno ljubičastu) filtrira se sunčeva svjetlost što omogućava regeneraciju biljke. Također, boja privlači ptice i druge životinje koje konzumiranjem raznose sjemenke. Na taj način omogućuje se njeno širenje.