Aronija kao antioksidans za svaki dan

Aronija kao antioksidans za svaki dan

//Aronija kao antioksidans za svaki dan

Današnji način života, koji podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednoličnu prehranu i uživanje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta, uvelike doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.

Slobodni radikali i oksidativni stres mogu započeti lančanu reakciju u stanici, koja može biti prouzročiti štetu ili čak može potpuno uništiti stanicu.

Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koje štite od djelovanja slobodnih radikala tj. od oksidativnog stresa.

U biljnom i životinjskom svijetu nalazimo čitav niz različitih vrsta antioksidansa. Neki od njih su vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi. Čak i enzimi kao što su katalaza i superoksid dismutaza (SOD) spadaju u red antioksidansa. Mnoga istraživanja govore u prilog tome da nam upravo antioksidansi iznimno pomažu u prevenciji mnogih teških bolesti, ali i da oni poboljšavaju opće stanje organizma.

Aronija ima nevjerojatno visok nivo antioksidansa.

Sadrži veliku količinu tanina i flavonida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, pa se aronija svrstava u red najjačih antioksidansa. Upravo antocijanini utječu na otpor ove biljke i nevjerojatnu antioksidativnu snagu. Za usporedbu, aronija je od brusnice jača i do šest puta.

Aronia melanocarpa privukla je pozornost znanstvenika zbog svoje tamno ljubičaste, gotovo crne, boje koja proizlazi iz sadržaja fenolnih fitokemikalija. Osobito antocijan (oligomerni OPC čuva zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara). Ukupni sadržaj antocijana u aroniji je 1480 mg na 100 grama svježih aronija bobica. Koncentracija proantocijadina (kemijski spoj proantocijanidin (PAC) sprječava Escherichiu coli da se dalje razmnožava) je 664 mg na 100 grama. Obje vrijednosti su među najvećim ikad izmjerenima.

Boja, odnosno pigmenti koje biljka proizvodi na koži bobica zadužene su i za zaštitu od konstantne izloženosti ultra ljubičastim zračenjima. Upijanjem UV zraka u Aronija spektar ovih boja (tamno ljubičastu) filtrira se sunčeva svjetlost što omogućava regeneraciju biljke. Također, boja privlači i ptice i druge životinje koje konzumiranjem raznose sjemenke. Na taj način omogućuje se njeno širenje.

Saznajte više o aroniji:

Aronija Wikipedia (Hrvatski)

Aronija Wikipedia (Engleski)

NAPOMENA: Informacije sadržane na ovoj stranici nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet i ne smiju se smatrati osnovom za donošenje odluka o liječenju. Svi tekstovi koji se nalaze na ovoj stranici isključivo su informativnog karaktera, a za usluge dijagnosticiranja i određivanja medicinskog tretmana obratite se svom liječniku.

Izvori:

Wu, X., Beecher, G. R., Holden, J. M., Haytowitz, D. B., Gebhardt, S. E., & Prior, R. L. (2006). Concentrations of anthocyanins in common foods in the United States and estimation of normal consumption. J Agric Food Chem. 54 (1): 4069–4075.
Wu, X., Gu, L., Prior, R. L., & McKay, S. (2004). Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia and Sambucus and their antioxidant capacity. J Agric Food Chem. 52 (26): 7846-7856.
Simon PW. Plant pigments for color and nutrition, United States Department of Agriculture, University of Wisconsin, 1996
Nutrient Data Laboratory, Agriculture Research Service, US Department of Agriculture, Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of Selected Foods – 2007.[1]
Lala, G., Malik, M., Zhao, C., He, J., Kwon, Y., Giusti, M. M., & Magnuson, B. A. (2006). Anthocyanin-rich extracts inhibit multiple biomarkers of colon cancer in rats. Nutr. Cancer 54 (1): 84-93
Bell, D. R., & Gochenaur, K. (2006). Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts. J Appl Physiol. 100 (4): 1164-70.
Han, G.-L., Li, C.-M., Mazza, G., & Yang, X.-G. (2005). Effect of anthocyanin rich fruit extract on PGE2 produced by endothelial cells. Wei Sheng Yan Jiu. 34 (5): 581-4.
Valcheva-Kuzmanova, S., Marazova, K., Krasnaliev, I., Galunska, B., Borisova, P., & Belcheva, A. (2005). Effect of Aronia melanocarpa fruit juice on indomethacin-induced gastric mucosal damage and oxidative stress in rats. Exp Toxicol Pathol. 56 (6): 385-92.
Ohgami, K., Ilieva, I., Shiratori, K., Koyama, Y., Jin, X.-H., Yoshida, K., Kase, S., Kitaichi, N., Suzuki, Y., Tanaka, T., & Ohno, S. (2005). Anti-inflammatory effects of aronia extract on rat endotoxin-induced uveitis. Invest Ophthalmol Vis Sci. 46 (1): 275-81.
Valcheva-Kuzmanova, S., Borisova, P., Galunska, B., Krasnaliev, I., & Belcheva, A. (2004). Hepatoprotective effect of the natural fruit juice from Aronia melanocarpa on carbon tetrachloride-induced acute liver damage in rats. Exp Toxicol Pathol. 56 (3): 195-201.