Aronia Original | 100% sokovi od aronije | Naručite odmah!

Borovnica – jedan od najmoćnijih antioksidanata

//Borovnica – jedan od najmoćnijih antioksidanata

Borovnica nam dolazi iz porodice zvane Ericaceae. Borovnica je mali grm bobičastih plodova koji svojom tamnom bojom privlače. Kada sazre, plodovi su tamno ljubičaste boje, ponekada skoro pa skroz crne. Naizgled se čini kako je to mala fina bobica bez nutritivnih i bilo kakvih drugih vrijednosti, ali zapravo borovnica glasi za jednog od najjačih antioksidanata koji štite tijelo od slobodnih radikala.

Puna vitamina, sadrži mangan…

Ima antioksidativna i antiupalna svojstva zahvaljujući flavonoidu i antocijanu koji je ujedno zaslužan za tako tamnu boju borovnica. Sok borovnice snaži krvnu sliku i stijenke krvnih žila čine elastičnim. Pune su vitaminima B2, C i E. Sadrže mangan te druga topiva i netopiva vlakna.

Konzumiranje borovnica ima razne prednosti za zdravlje. Zahvaljujući visokoj razini antocijana u borovnici koji je ujedno i jedan od najmoćnijih antioksidanata, sam plod dobiva svojstva jednog od najjačih antioksidansa.

Prednosti i pomoć pri bolestima

Borovnice štite mozak i tijelo od oksidativnog stresa. Poboljšavaju koncentraciju i obradu informacija. Na zdrav način poboljšavaju kognitivne funkcije. Sok borovnica pročišćava urinarni trakt i može osloboditi tijelo raznih bakterija. Pojačava otpornost na infekcije.

Ima i antikancerogeno djelovanje zahvaljujući elaginskoj kiselini koja može usporiti širenje i rast stanica raka. Neka istraživanja pokazuju da je borovnica odigrala važnu ulogu i pri liječenju raka.

Borba protiv raznih bolesti i infekcija lakša je uz prijatelja poput borovnice. Još neki od problema pri kojima pomaže su kolesterol, zatvor, proljev, problemi dišnog sustava i vid. Kod kolesterola sprječava taloženje plaka na stijenkama žila, u slučaju zatvora potiče probavu, kod dišnog sustava pomaže tako što širi krvne žile te omogućava lakše disanje i kod vida sprječava razne probleme uzrokovane starenjem.

Sok borovnice konzumira se do 1 decilitar dnevno.

Ako mislite da bi vam konzumiranje borovnice moglo stvoriti probleme prije početka konzumacije posavjetujte se sa svojim liječnikom.

NAPOMENA: *Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Sve stručne upite savjetujemo proslijediti svom liječniku prije konzumacije.


POGLEDAJTE MATIČNE SOKOVE