Crna murva ili dud ukusno je i zdravo voće iz porodice Morus za koje ne čujemo tako često. U svijetu postoji preko 90 različitih vrsta, a u našim krajevima najčešće imamo bijelu, crvenu i crnu vrstu. Od svih vrsta najjaču aromu i vrijednosti ima crni dud (crna murva).
NAPOMENA: Ovog soka nema na zalihi, ali nudimo 100% EKO matične sokove od Aronije po fenomenalnim cijenama. PROVJERITE OVDJE.
Vergilije je za dud je rekao da je najpametnija biljka iz razloga što zadnja propupa čekajući toplo vrijeme.
U prijašnja vremena dud je bio popularan u dolini Neretve jer je pogodan za izradu bačava.
Crna murva ili dud djelovanje
Plodovi crne murve sadrže vitamine A, B, C, E i K. Također su bogati željezom, kalijem, magnezijem i manganom te mnoštvom drugih za ljudski organizam pogodnih sastojaka. Sadrže antocijanin i to u velikim količinama, a znamo da je antocijanin antioksidans.
Stručnjaci tvrde da dud zbog velike količine hranjivih tvari i vitamina definitivno spada u superhranu. Sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti.
Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnog sustava, upala grla i dišnih tegoba, epilepsije, nesanice, vrtoglavice te ugriza raznih buba i zmija. Nedozreli plodovi konzumiraju se protiv proljeva, a zreli mogu djelovati i kao blagi laksativ. Sok crne murve odličan je za lakše iskašljavanje, upale grla i problema s mokrenjem.
Proizvodi crnog duda
Plodovi crnog duda osim konzumiranja direktno ubranog ploda koriste se i kako bi se dobili drugi proizvodi kao na primjer sirup, pekmez i slično.
Plodovi crne murve koriste se kako bi se dobio fini i jaki sok pun vitamina. Konzumira se do 1 decilitar dnevno.
NAPOMENA: Nadamo se da smo odgovorili na pitanje što je crna murva ili dud. *Svojstva, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom životu. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Sve stručne upite savjetujemo proslijediti svom liječniku prije konzumacije.